Sunday, March 7, 2010

Beef Curry




Resepi ni frm my mom..n my dad fav hihi

Bahan-bahan:
(3-4 org)

* 600 gm daging lembu (i sk pkai local coz lembut)
* 4 ulas bawang putih (cincang halus or bland)
* 1 1/2 inci halia cincang halus or bland)
* 1 biji bawang besar (dihiris-hiris)
* 10 helai daun kari (trpulang nk letak byk or sikit)
* 4 sudu besar serbuk kari daging (tambah air bt pes)
* 1 batang kulit kayu manis (lbh kurang 2-3 cm)
* 2 kuntum bunga lawang
* 2 kuntum bunga cengkih
* 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
* 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
* 2 keping asam kering (alternatif 2 sudu besar air asam jawa)
* 1 1/2 cawan santan kelapa (dr 1 biji kelapa)
* 2 sudu besar minyak (klu nak lg sedap pkai minyak ghee)
* garam n sdikit gula

Cara membuat:

1)Gaulkan dahulu daging dgn pes kari td smpi bhn2 menyerap dlm daging
2)Panaskan minyak dn masukkn kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, jintan manis n
putih, masak smpi naik aroma
3)Then, msukkan bawang besar dn daun kari msk lg 1 min
4)Masukkn daging td bsama halia n bawang putih dan gaul slama 4-5 min
5)Masukkan santan,garam n gula kacau dn tutup selama 10-15 min (smpi daging lembut dan kuah pekat sdikit)
6)Siap then blh hias dgn bwn goreng

* U all blh tmbh ubi kentang dn hirisan tomato dlm resepi tp i nak bt yg simple ikut tekak i hihi

*tips - tips ni i dpt dr my fav chef Jamie Oliver, klu nk masakan more fragrant, spices like jintan manis n jintan putih kena goreng tanpa minyak dulu slama 1 min then tumbuk or kisar skejap then br cmpur dlm msakan kari td..it works!

No comments: